top of page
glutenfri lussekatter.jpg

lussekatter

GJÆRDEIG

 

900-950 g Pure Food Hvetemelerstatter

150 g sukker

25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær

1 ts malt kardemomme

1/2 ts salt

1 sukkerbit

1 g safran /10-15 safrantråder

1 egg (kan sløyfes)

5 dl melk

150 g smør , i terninger

TIL PENSLING OG DEKOR

1egg , til pensling (kan evt. erstattes av melk)

rosiner , til dekor

SLIK GJØR DU

 

Ha safranen og sukkerbiten i en morter, og støt i stykker sukkerbiten sammen med safranen. Benytter du malt safran kan du droppe sukkerbiten og denne prosessen.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i ca. 20 biter eller flere, avhengig av hvor store boller du vil lage. Form lussekattene slik du vil ha dem. 

Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede eller plast til omtrent dobbel størrelse. Det tar 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og dekorer gjerne med rosiner. Stekes midt i ovnen ved ca. 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under.

Avkjøl lussekattene på rist. Nytes sammen med små og store Luciaer og stjernegutter.

 

Lussekatt oppskrift er hentet fra @trinesmatblogg! Vi har byttet ut hvetemelet med vår egen hvetemel -erstatter og vi elsker resultatet. 

bottom of page